wszystkie | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Y | Z
  • Bakterie Escherichia coli

    Escherichia coli - przeżywają w wodzie krótko, ich pojawienie się może być związane ze świeżym zanieczyszczeniem odchodami.

  • Bakterie Paciorkowce kałowe (Enterokoki)

    Paciorkowce kałowe (Enterokoki) - żyją w wodzie dłużej, ich obecność świadczy więc o dawnym (trwającym) zanieczyszczeniu kałem ludzkim.

  • Bakterie grupy coli

    Bakterie grupy coli – jest to wskaźnik efektywności uzdatniania i prawidłowego stanu systemu dystrybucji wody.

  • Bakterie Clostridium perfringens

    Bakterie Clostridium perfringens (gram dodatnia beztlenowa laseczka) wytwarzają przetrwalniki, przeżywają więc w wodzie najdłużej. Ze względu na swą biologię mogą wystąpić tylko w wodzie powierzchniowej (i tylko w próbkach wody powierzchniowej bada się ich obecność). Jeśli są obecne w wodzie, dowodzi to o możliwości zanieczyszczenia. Najlepiej się rozmnażają w zimie pod warstwą lodu gdzie tlen jest mało dostępny.

  • Wymagania dla wody chłodniczej Wg VDI 3803

    Wymagania dla wody chłodniczej  Wg VDI 3803

     

    Wskaźnik Jakości Wody

    Jednostka

    Materiał majcy kontakt z wod

     

     

    Stal Węglowa i Metale Kolorowe1)

    Stal wglowa, inne metale powlekane

    Tworzywa sztuczne, stal Cr-Ni-Mo

    Wymagania ogólne

     

    Woda klarowna, bezbarwna, bez zawiesin

    Odczyn pH2)

    -

    7,5-8,5

    Ogólne zasolenie

    mg/l

    < 1800

    < 2100

    < 2500

    Przewodnictw o elektryczne

    µS/cm

    < 2200

    < 2500

    < 3000

    Wapń

    mg/l

    > 20

    -

    Twardość wglanowa

    °dH

    <4

    Twardość węglanowa przy stabilizacji chemicznej3)

    °dH

    < 20

    Chlorki4)

    mg/l

    < 200

    < 250

    < 400

    Siarczany4)

    mg/l

    < 325

    < 400

    < 600

    Utlenialność (KMnO4)

    mg/l

    < 100

    Liczba bakterii w 1ml

    -

    Moliwie < 100005)

    1) Instalacja mieszana
    2) Przy stosowaniu chemikaliów kondycjonujcych optymalna wartość pH moe leeć poza podanym zakresem
    3) Stabilizacja przy uyciu fosforanów organicznych i środków dyspergujcych, w zaleności od działania stabilizujcego moliwe równie wysze stężenie
    4) Przy stosowaniu inhibitorów dopuszczalne s w szczególnych przypadkach wysze stężenia (zalecana kontrola korozyjności)
    5) W razie wzrostu liczby bakterii ponad 100000/ml konieczne jest zastosowanie biocydu (dawki uderzeniowe)

  • Active membrane - Membrana aktywna-osmoza odwrócona

    Mmembrana wykazująca specyficzne oddziaływanie w odniesieniu do określonego składnika nadawy (rozpuszczonego lub zdyspergowanego).

  • Affinity membrane - Membrana powinowactwa-odwrócona osmoza

    Membrana funkcjonalizowana ligandami (np. aminokwasami, antygenami, przeciwciałami, grupami jonowymiennymi itp.) w celu poprawy jej selektywności i właściwości separacyjnych. Ligandy związane kowalencyjnie z powierzchnią membrany wykazują specyficzne oddziaływania w odniesieniu do określonego składnika nadawy (rozpuszczonego lub zdyspergowanego), który jest przez nie wychwytywany (adsorbowany) w trakcie procesu filtracji. Składnik ten jest następnie wymywany z membrany i zatężany w celu uzyskania czystego produktu.

  • Amorphous structure - Struktura amorficzna,

    Struktura fazy skondensowanej charakteryzująca się brakiem uporządkowania dalekiego zasięgu obserwowanego w kryształach.

  • Impuls elektryczny jako bezsolna alternatywa dla urządzeń zmiękczających wodę

    Problem twardości wody a systemy z serii Impuls jako bezsolna alternatywa dla urządzeń zmiękczających wodę
    Pod pojęciem twardości wody należy rozumieć właściwość polegającą na zużywaniu pewnych ilości mydła bez wytworzenia piany podczas wytrząsania próby wody. Właściwość tą wodzie naturalnej nadają jony wapnia, magnezu, żelaza, manganu, glinu, cynku oraz inne ciężkie kationy, które tworzą z mydłem dodawanym do wody nierozpuszczalne mydła wapniowe, magnezowe i inne nie tworzące piany podczas wytrząsania. Piana zaczyna się wytwarzać dopiero wtedy, gdy nastąpi całkowite ich strącenie. Ilość zużytego przez wodę mydła do chwili pojawienia się piany charakteryzuje stopień twardości wody. W wodach naturalnych dominują przeważnie sole wapnia oraz magnezu. Inne kationy metali ciężkich występują w znikomych ilościach.
    Stąd też twardość wody naturalnej zależy głównie od zawartości jonów Ca+2 i Mg+2 w badanej wodzie.
    Twardość wody surowej nazywana jest twardością ogólną (Two). Ze względu na ilość i jakość znajdujących się w wodzie jonów właściwość tę można podzielić:
    Według kationów na:

    • wapniową, wywołaną rozpuszczalnymi solami wapnia,
    • magnezową, wywołaną solami magnezu,

    Według anionów na:

    • węglanową (tzw. przemijająca, nietrwała), określa ona zawartość wodorowęglanów, węglanów i wodorotlenków wapnia i magnezu,
    • niewęglanową (tzw. trwała), odpowiada ona różnicy między twardością ogólną i twardością węglanową, określa zawartość takich jonów jak Cl-, S-2 i innych rozpuszczalnych soli wapnia i magnezu.

    Nazwa „trwałość przemijająca” wynika z faktu, iż wodorowęglany są nietrwałe termicznie i podczas ogrzewania przekształcają się do nierozpuszczalnych w wodzie węglanów, które wytrącają się z roztworu. Natomiast chlorki, siarczany i azotany są trwałe i pozostają również po przegotowaniu wody.
    Twardość wody podaje się w tzw. stopniach twardości wody (niemieckich, francuskich, angielskich i in.) lub w milivalach (miligramorównoważnikach) jonów wapnia i magnezu w 1 dm3 wody.

     

     

    °dH

    °e

    °fH

    ppm

    mval/l

    mmol/l

    stopnie niemieckie

    1 °dH =

    1

    1,253

    1,78

    17,8

    0,357

    0,1783

    stopnie angielskie

    1 °e =

    0,798

    1

    1,43

    14,3

    0,285

    0,142

    stopnie francuskie

    1 °fH =

    0,560

    0,702

    1

    10

    0,2

    0,1

    ppm CaCO3 (USA)

    1 ppm =

    0,056

    0,07

    0,1

    1

    0,02

    0,01

    milival

    1 mval/l =

    2,8

    3,51

    5

    50

    1

    0,50

    mmol

    1 mmol/l =

    5,6

    7,02

    10,00

    100,0

    2,00

    1

    Z przyjętej konwencji wynika, iż 1 stopień twardości odpowiada 10 mg CaO/dm3, a w takim razie 1 mval/dm3 jest równy 2,8 °tw. Z zależności tej często korzysta się podczas przeliczania twardości wody (w mval/dm3) na stopnie twardości i odwrotnie. Typowa twardość wody użytkowej wynosi ok. 180 mg CaCO3/dm3. Twardość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi powinna wynosić 60 – 500 mg CaCO3/dm3.

    W zależności od stopnia twardości wody można wyróżnić wodę bardzo miękką, miękką, średnio-twardą, twardą oraz bardzo twardą.

    Woda

    mg CaCO3/dm3

    mmol/dm3

    mval/dm3

    oTw (dh)

    Bardzo miękka

    0 - 85

    0 - 0,89

    0 - 1,78

    0 - 5

    Miękka

    85 - 170

    0,89 - 1,78

    1,78 - 3,57

    5 - 10

    Średnio twarda

    170 - 340

    1,78 - 3,57

    3,57 - 7,13

    10 - 20

    Twarda

    340 - 510

    3,57 - 5,35

    7,13 - 10,7

    20 - 30

    Bardzo twarda

    > 510

    > 5.35

    > 10,7

    30

    Twardość wody nie ma znaczenia zdrowotnego. W gospodarstwie domowym twardość wody jest niepożądana, ponieważ wymaga stosowania większych ilości mydła, gdyż powoduje wytrącenie trudno rozpuszczalnych soli kwasów tłuszczowych i metali odpowiedzialnych za twardość wody. Poza tym powoduje twardnienie jarzyn podczas ich gotowania. Twardość wody ma wpływ na jej napięcie powierzchniowe. Czym większe napięcie powierzchniowe wody, tym trudniej zwilża ona wszelkie powierzchnie, na skutek czego trudniej jest czyścić zabrudzone powierzchnie. Różne gałęzie przemysłu wymagają stosowania wody miękkiej. Szczególnie woda przeznaczona do zasilania kotłów nie powinna być twarda, gdyż powstający kamień kotłowy znacznie zwiększa straty cieplne i stwarza niebezpieczeństwo wybuchu. Wymagany stopień zmiękczania wody wzrasta wraz z ciśnieniem panującym w kotle.

    Sposób zmiękczania wody należy rozpatrywać w każdym przypadku indywidualnie, tzn. w zależności od twardości wody surowej i od wymaganego stopnia zmiękczania. Ze względu na rodzaj stosowanych procesów wyróżnia się metody termiczne, strąceniowe, jonitowe i membranowe.

    Metoda termiczna usuwania twardości węglanowej polega na podgrzewaniu wody, w wyniku czego narusza się równowagę węglanowo-wapniową i wytrąca się węglan wapnia zgodnie z reakcją:

    Ca(HCO3)2 ----- (temp) ----> CaCO3 + CO2 + H2O

    Mg(HCO3)2 ----- (temp) ----> MgCO3 + CO2 + H2O

    Wytrącający się węglan wapnia jest trudno rozpuszczalny, natomiast węglan magnezu jest dość dobrze rozpuszczalny w wodzie i dopiero przy pH wynoszącym ok. 11 magnez wytrącany jest w wyniku jego hydrolizy jako trudno rozpuszczalny wodorotlenek. Wraz ze wzrostem temperatury i czasu ogrzewania zwiększa się skuteczność rozpadu wodorowęglanów wapnia i magnezu. W czasie ogrzewania wody mogą wytrącać się z niej innej sole. Nastąpi to wówczas, gdy zostanie przekroczony ich iloczyn rozpuszczalności w danej temperaturze. Metoda ta nie znajduje szerszego zastosowania w przygotowaniu wody dla potrzeb energetyki. Przyczyną tego jest ograniczona wydajność reaktorów, w których prowadzony jest proces termiczny, oraz duża energochłonność.

    Inną metodą usuwania twardości węglanowej jest proces dekarbonizacji wapnem. Jest to metoda polegająca na usuwaniu z wody twardości węglanowej w wyniku wytrącania trudno rozpuszczalnych związków wapnia oraz częściowo magnezu. Uzyskuje się to dawkując do wody wapno w postaci mleka lub wody wapiennej. Podczas dekarbonizacji dodany do wody wodorotlenek wapnia początkowo reaguje z dwutlenkiem węgla, a następnie z wodorowęglanem wapnia według reakcji:

    CO2 + Ca(OH)2 --------> CaCO3 + H2O

    Ca(HCO3)2 + Ca(OH)2 --------> 2 CaCO3 + 2 H2O

    W procesie tym, oprócz węglanu wapnia, usuwane są pewne ilości węglanu magnezu zaokludowanego i zaadsorbowanego na węglanie wapnia. Przy dużym nadmiarze Ca(OH)2 (pH > 10,5) mogą przebiegać również reakcje chemiczne miedzy wodorotlenkiem wapnia i solami powodującymi twardość węglanową wody:

    Mg(HCO3)2 + 2 Ca(OH)2 -------> Mg(OH)2 + 2 CaCO3 + 2 H2O

    MgSO4 + Ca(OH)2 -------> Mg(OH)2 + CaSO4

    MgCl2 + Ca(OH)2 -------> Mg(OH)2 + CaCl2

    Powyższe reakcje są niepożądane w procesie dekarbonizacji wody przeznaczonej do celów chłodniczych, ponieważ w ich wyniku następuje głównie zmiana twardości niewęglanowej magnezowej na niewęglanową wapniową oraz dodatkowo wytrąca się Mg(OH)2. Dekarbonizację wapnem stosuje się w oczyszczaniu wód wykorzystywanych do chłodzenia oraz jako wstępny proces oczyszczania wody o podwyższonej twardości węglanowej. Przy zmiękczaniu wody zasilającej kotły proces ten może być prowadzony na zimno i na gorąco. Zwiększenie temperatury dekarbonizowanej wody przyspiesza proces i zwiększa efekty zmiękczania.

    Proces zmiękczania wody można prowadzić także wodorotlenkiem sodu, który powoduje wytrącanie jonów wapnia jako CaCO3, magnezu jako Mg(OH)2 i wiąże CO2 do Na2CO3, który może reagować ze związkami powodującymi twardość niewęglanową wapniową:

    CaSO4 + Na2CO3 -------> CaCO3 + Na2SO4

    CaCl2 + Na2CO3 -------> CaCO3 + 2 NaCl

    W praktyce zmiękczanie wody wodorotlenkiem sodu jest rzadko stosowane.

    Metodą strąceniową zapewniającą usunięcie twardości wody oraz zawartości CO2 jest metoda wapno-soda. Polega ona na dodawaniu do wody węglanu sodu, który usuwa z wody twardość niewęglanową wapniową i powoduje zmianę twardości niewęglanowej magnezowej na twardość węglanową magnezową zgodnie z reakcją:

    MgCl2 + Na2CO3 -------> MgCO3 + 2 NaCl

    lub też dodawaniu wodorotlenku wapnia, który wiąże dwutlenek węgla – powoduje wytrącenie węglanu wapnia i wodorotlenku magnezu i zmianę twardości niewęglanowej magnezowej na twardość niewęglanową wapniową. Powstający MgCO3, w wyniku hydrolizy, rozkłada się do trudno rozpuszczalnego Mg(OH)2. Skuteczność tego procesu zależy od zastosowanej dawki oraz od temperatury wody.

    Inną metodą strąceniową jest zmiękczanie ługiem sodowym i sodą. W metodzie tej NaOH odgrywa rolę Ca(OH)2. W wyniku tej reakcji w wodzie pozostaje jedynie twardość niewęglanowa wapniowa, którą usuwa soda. Metoda ta jest zalecana do zmiękczania wód, w których twardość węglanowa jest nieznacznie większa od twardości niewęglanowej lub dla wód, w których twardość wapniowa jest równa dwukrotności twardości węglanowej. Omawiana metoda jest bardziej kosztowna od metody wapno-soda, przy zbliżonej efektywności zmiękczania. Stąd też jest coraz rzadziej stosowana w praktyce.

    Wśród metod strąceniowych najskuteczniejszym jest zmiękczanie wody fosforanami sodu. Dodanie do wody tych związków powoduje wytrącenie bardzo trudno rozpuszczalnych fosforanów wapnia i magnezu. Jako reagenty zmiękczające stosuje się Na3PO4, Na2HPO4 i NaH2PO4. Zapewnienie pH na poziomie > 10,5, poprzez dodanie do wody, oprócz fosforanów, wodorotlenku sodu, pozwala na praktycznie całkowite zmiękczenie wody. Najlepsze efekty zmiękczania można uzyskać przy zastosowaniu Na3PO4, który wiąże jony Ca2+i Mg2+ w trudno rozpuszczalne fosforany zgodnie z reakcjami:

    3 Ca(HCO3)2 + 2 Na3PO4 -------> Ca3(PO4)2 + 6 NaHCO3

    3 Mg(HCO3)2 + 2 Na3PO4 -------> Mg3(PO4)2 + 6 NaHCO3

    3 CaSO4 + 2 Na3PO4 -------> Ca3(PO4)2 + 3 Na2SO4

    3 MgCl2 + 2 Na3PO4 -------> Mg3(PO4)2 + 6 NaCl

    Ze względu na dość wysoką cenę fosforanów oraz fakt, iż w wyniku zmiękczania wody o znacznej twardości węglanowej powstaje NaHCO3, omawianą metodę stosuje się jako tzw. zmiękczanie wtórne po metodzie wapno-soda lub po samym ługu.

    Usuwanie jonów wapnia i magnezu można prowadzić również na jonitach.

    W zależności od wymaganego stopnia zmniejszenia twardości wody oraz rodzaju usuwanej twardości stosuje się wymianę jonową:

    • w cyklu wodorowym na kationitach słabo kwaśnych – usuwanie twardości węglanowej,
    • w cyklu sodowym lub wodorowym na kationitach silnie kwaśnych – usuwanie twardości węglanowej i niewęglanowej,
    • w cyklu wodorowym (kationit słabo kwaśny – dekarbonizacja + kationit silnie kwaśny) – usuwanie twardości węglanowej i niewęglanowej.

    Ponieważ, w zależności od rodzaju kotła, różne są wymagania odnośnie jakości wody zasilającej i kotłowej, rodzaj stosowanych kationitów oraz cały układ jonitowego zmiękczania wody musi być ustalany indywidualnie dla każdego przypadku zmiękczania wody.

    Aby zmiękczyć wodę, można także zastosować proces nanofiltracji. Koszty eksploatacyjne tego procesu są znacznie mniejsze niż koszty procesów odwróconej osmozy czy elektrodializy. Skuteczność usuwania jonów wapnia i magnezu zależy od rodzaju membrany nanofiltracyjnej i jest odwrotnie proporcjonalna do wartości cut-off membrany.
    Nowoczesną alternatywą dla urządzeń zmiękczających wodę może być urządzenie o nazwie Impuls. Jest to elektroniczny system uzdatniania wody, zabezpieczający instalację wodną i urządzenia przed osadzaniem się kamienia wapiennego i rdzy. Technologia Impuls pozwala na uzdatnianie wody bez dodawania do niej jakichkolwiek odczynników czy soli. Wśród problemów powodowanych przez kamień wapienny należy wyróżnić m. in.: straty energii podczas wszystkich procesów wymiany ciepła, wzrost kosztów serwisowych urządzeń pracujących z wodą, spadek ciśnienia wody spowodowany zwężaniem się przekrojów rur, konieczność stosowania agresywnych preparatów oraz spadek opłacalności w produkcji wody przemysłowej. W wodzie użytkowej związki wapnia krystalizując tworzą rozgałęzione struktury, które łatwo łączą się i budują trwałą, kamienną powłokę. Technologia Impuls powoduje zmianę tej krystalizacji w oparciu o naturalny proces elektroforezy. Powstające kryształki przybierają kształt igieł i nie są zdolne do budowania zwartych struktur. Im więcej takich kryształków powstaje, tym jest mocniejszy efekt ochronny. Wówczas kamień jest wypłukiwany z systemu wodociągowego jako nieszkodliwy pył. Impuls jest systemem, który zmienia naturalną równowagę między krystalizacją a rozpuszczaniem się kamienia. Monokrystaliczna powłoka nie może wzrastać, ponieważ jej proces powstawania jest zakłócony. Natomiast naturalne rozpuszczanie się kamienia nadal trwa a krystaliczny osad w rurociągach ulega redukcji. Dzięki tej metodzie rozpuszczanie się osadu w uzdatnionej wodzie przebiega szybciej niż jego narastanie. Odbywa się to w naturalny, powolny i bezpieczny sposób, a rury z czasem oczyszczają się z kamienia. Proces ten można przedstawić za pomocą poniższej reakcji:
    Ca(HCO3)2 ------- Impuls ------> CaCO3 (monokryształ) + CO2 + H2O
    Wszędzie tam, gdzie twarda woda ma kontakt z metalowymi rurami, pojawia się problem utleniania miedzi lub żelaza. To z kolei prowadzi do poważnego problemu jakim jest korozja rur. Technologia ImpulsTech generuje zjawisko elektroforezy, dzięki czemu na wewnętrznych powierzchniach rur metalowych powstaje cienka monowarstwa węglanowa. W zależności od materiału rury może to być węglan miedzi, żelaza lub cynku. Powstała węglanowa powłoka szczelnie przylega do powierzchni metalu i chroni go przed dalszym utlenieniem i korozją. Istnieje wiele powodów dlaczego technologia z urządzeń serii ImpulsTech jest dobra i warto ją stosować. Wśród nich można wyróżnić:
     został zaprojektowany tak, aby instalacja nie musiała być wykonywana przez wyspecjalizowanego hydraulika. Urządzenie to można łatwo zainstalować samodzielnie w czasie 10 – 15 minut. Instalacja nie wymaga żadnych narzędzi i nie ma potrzeby rozcinania rur. Dla optymalnego uzdatniania wody najlepiej jest zainstalować ją w pobliżu wodomierza lub na głównej rurze doprowadzającej wodę. Uzwojenia zespołu impulsowego mogą być umieszczone po lewej lub po prawej stronie albo też pod urządzeniem elektronicznym, zgodnie z instrukcją obsługi.
     może być montowany pionowo, poziomo lub też pod innym kątem. Jeśli brakuje miejsca na rurze, można go również zainstalować na ścianie.
     pracuje z antenami impulsowymi z miedzi, które są przeznaczone do nawinięcia na rury. Materiał anten wykonany jest z wysokiej jakości stopu co przekłada się na bardzo dobry transfer impulsu.
    Każdy zespół impulsów powinien poddawać działaniu obszar co najmniej o długości średnicy poszczególnych rur gdzie urządzenia serii Impuls są zainstalowane. Impuls nie powinien być ani za słaby ani za silny do tego celu służą w większych jednostkach różnego rodzaju nastawy.
    W celu zapewnienia właściwego działania Impuls wprowadził na rynek serię urządzeń  dla rur od 1/4” do 120”

  • Active transport - Transport aktywny- odwrócona osmoza

    Transport składnika przez membranę w kierunku przeciwnym do sprzężonej z nim siły napędowej - różnicy stężenia tego składnika.

  • Bakterie - Problemy Spowodowane Biofilmem Bakteriologicznym w Sieciach Wodnych Zagrożenia dla Ludzi i Zwierząt

    Patogeneza chorób człowieka i zwierząt


       Organizm człowieka jest układem owartym, zasiedlonym przez liczne mikroorganizmy, głównie w postaci biofilmu. Większość z nich to mikroorganizmy symbiotyczne, natomiast pozostałe to mikroorganizmy oportunistyczne, które wywyołują objawy chorobowe tylko w chwili zachwiania homeostazy w organizmie człowieka. Dochodzi wówczas u nich do ekspresji pewnych genów, czego skutkiem mogą być bardzo ciężkie infekcje.
    Należą do nich infekcje: układu krążenia, układu moczowego, układu mięniowo-szkieletowego czy próchnica zębów Powstawanie biofilmu jest przyczyną poważnych problemów u chorych z mukowiscydozą. Produkowany przez organizm chorego śluz jest podłożem do rozwoju mikroorganizmów. Uszkodzenie płuc u pacjentów spowodowane jest wzmożoną odpowiedzią immunologiczną na rozwój mikroorganizmów.

    Infekcja / choroba Mikroorganizm w biofilmie
    Próchnica zębów ziarniaki Gram-dodatnie(kwasotwórcze)
    (z rodzaju Streptococcus)
    Zapalenie przyzębia
    (paradontoza)
    bakterie beztlenowe Gram-ujemne
    (Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas gingivalis
    Bacterioides forsythus, Prevotella intermedia)
    Zapalenie ucha środkowego szczepy gatunku Hemophilus influenzae
    Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis
    Infekcja układu mięśniowo-szkieletowego ziarniaki Gram-dodatnie
    (z rodzaju Streptococcus)
    Martwicze zapalenie powięzi streptokoki z grupy A
    Przewlekłe infekcje ran bakterie z rodzaju (z rodzaju Streptococcus)
    fakultatywne laseczki Gram-ujemne, bakterie beztlenowe
    Infekcja dróg żółciowych bakterie jelitowe
    (z gatunku Escherichia coli)
    Zapalenie szpiku bakterie i grzyby - różne gatunki
    Bakteryjne zapalenie prostaty Escherichia colii inne bakterie Gram-ujemne
    Infekcyjne zapalenie wsierdzia
    w obrębie zastawki własnej
    paciorkowce zieleniejące
    Zapalenie płuc w przebiegu mukowiscydozy Pseudomonas aeruginosa
    i Burkholderia cepacia

     


  • Elektroforeza

    Elektroforeza jest zjawiskiem elektrokinetycznym, w którym pod wpływem przyłożonego impulsu lub pola elektrycznego przemieszczają się makrocząsteczki obdarzone niezrównoważonym ładunkiem elektrycznym. Prędkość przemieszczania się naładowanej elektrycznie makrocząsteczki zależy od jej ładunku, rozmiaru, kształtu oraz oporów ruchu środowiska. Wykorzystując te zależności można dokonać szybkiej separacji różnych makrocząsteczek.

  • Chlorki problemy dla środowiska

    Chlorki najczęstsza przyczyna to sól wysypywana na ulice zimą oraz stacje zmiękczania regenerowane solą. 

    Stanowią jeden z najczęściej występujących anionów w wodzie i ściekach, oddziałują na procesy fizjologiczne mikroorganizmów. Tylko nieliczne organizmy wodne mogą się rozwijać zarówno w wodzie słodkiej jak i zasolonej (np. morskiej); dotyczy to bakterii, grzybów, roślin zielonych i zwierząt. Większość mikroorganizmów zasiedlających wody śródlądowe nie rozwija się przy zasoleniu powyżej 1000 mg Cl/l. Zalecane stężenie chlorków w wodzie pitnej nie powinno być wyższe od 200 mg Cl/l. Duży wzrost zawartości chlorków w ściekach możemy obserwować zimą w czasie roztopów. Powodowane jest to spływaniem mieszaniny wody z solą do systemów kanalizacji. Wysokie stężenie soli powoduje odwodnienie bakterii i ich zabicie. Silnie zasolonymi ściekami można zniszczyć oczyszczalnię poprzez zabicie biologii.

  • Definicja mętności wody NTU

    Definicja mętności wody
        Mętność wody powodowana jest przez substancje organiczne i nieorganiczne zawieszone w wodzie, powodujące rozproszenie światła, w wyniku czego ma odpychający wygląd i mimo braku skażenia bakteriologicznego nie nadaje sie do picia.   Z substancji nieorganicznych mętność powodują przede wszystkim cząstki gliny, piasku, iłów, wytrącone związki żelaza i manganu, a także związki chemiczne pochodzące ze ścieków. W grupie substancji organicznych za mętność odpowiadają związki humusowe, obumarłe cząstki roślin, plankton, bakterie oraz nierozpuszczalne związki organiczne ze ścieków przemysłowych.
        Zgodnie z aktualnymi przepisami sanitarnymi (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, Dz.U. z dnia 6 kwietnia 2007 r. Nr 61, poz.417), dopuszczalna mętność wody wynosi 1 NTU.
    NTU
     to skrót od nephelometric turbidity unit, czyli nefelometryczna jednostka mętności. Za pomocą tej metody można bardzo precyzyjnie określić wartość mętności, szczególnie przy wartościach < 1 NTU bez konieczności stosowania rozcieńczeń. Do
    pomiaru konieczny jest nefelometr mętnościomierz. Jednostka 1 NTU jest równoznaczna 1 mg/dm3 SiO2 (dawny wzorzec krzemionkowy).
    Charakterystyka mętności
         Mętność wód powierzchniowych spowodowana jest efektem procesów mieszania i porywania przez wodę osadów dennych, znaczna część zanieczyszczeń jest też pochodzenia organicznego (zakwity glonów, plankton, bakterie, obumarłe cząstki roślin, związki humusowe), lub chemicznego, związanego ze skażeniem ujęcia ściekami przemysłowymi. Wielkość mętności wody w rzece zależy od stanu wód, pory roku, temperatury wody, rodzaju koryta, zlewni, itp. i waha się od kliku  NTU w czasie niskich stanów, do nawet 10000 NTU w czasie powodzi.
       W wodach głębinowych mętność wód jest bardzo niska, ale po wydobyciu na powierzchnię , wzrasta w wyniku wytrącania się z wody związków żelaza (najpierw wodorotlenku żelaza (II) Fe(OH)2, a następnie wodorotlenku żelaza (III) - Fe(OH)3.  W wodzie wodociągowej często dochodzi do powstania wtórnej mętności, w wyniku procesów korozyjnych.

  • Lista referencyjna firm w których zainstalowane są lampy AM firmy TMA

    Lista referencyjna zainstalowanych lamp UV

    Wodociąg Nysa - Wodociąg Publiczny na Całe Miasto   

    Wodociągi Wadowice - Wodociąg Publiczny na Całe Miasto

    Środa Śląska - Aqua Park Dezynfekcja Wody Basenowej      

    Białowieża - Rozlewnia Wody Mineralnej "Białowieska" 

    Boguchwała - Wytwórnia Wód Gazowanych 

    Brzesko - AVITA S.A. ul. Kopernika 18 

    Brzozów, ul. Bielawskiego 11 - WAFRO 

    Chorzele - BELL Polska 

    Chorzów - Śląskie Centrum Serca 

    Chrapczew - PPH Farpol Zakład Produkcyjny Wody Mineralnej 

    Ciechanowiec - NZOZ Przychodnia Lekarska MEDYK 

    CUSSONS POLSKA - V690 

    Darłowo - Zakłady Przetwórstwa Rybnego FOLMAR 

    Czarnków - OSM Czarnków 

    Gdańsk - Stocznia Północna - Prom B600/1 

    Gdańsk - Stocznia Północna - Prom B600/2 

    Gdańsk, ul. Heweliusza - Centrum handlowe MEDISON - FONTANNA- V230 

    Gdańsk, ul. Sobieskiego - WINIARY-MIX - V115 

    Gdańsk, ul. Migowska 13 - MONTEL - V30 

    Gorzkowice - Wodociąg Miejski 

    Hel - Jednostka wojskowa 

    Hipermarkety Le-Clerc - 7 sztuk 

    Jaktorów, ul. Skokowskiego - Zakład Przetwórstwa Mięsnego BB BUTCHER 

    Januszków 27 - Majątek Lemany 

    Jurata - REZYDENCJA PREZYDENTA RP 

    Karczew - Zakład ZPP Kemos 

    Katowice - hotel MONOPOL 

    Kostrzyń - OVITA NUTRICIA 

    Koszalin - Wodociągi Miejskie -V75 

    Kozienice - Janików - BAKOMA (V1150) 

    Kożuszki k/Sochaczewa - MASTER FOOD POLAND 

    Kraków - Hotel Copernicus - basen 

    Kraków, ul. Sosnowa - BIOMED 

    Kutno, ul. Józefów 9 - ZF Polfarmex - V75 

    Lublin - Wodociągi Miejskie - dezynfekcja powietrza 

    Łeba, ul. Kopernika 2 - DOS Sp. z o.o. - V115 

    Łódź - Basen w SP nr173 

    Łódź, ul. Pojezierska 90 - Fabryka Kosmetyków VENITA 

    Morzeszczyn - Rozlewnia wód PERRY (V345) 

    Mszana Dolna - Wodociąg 

    Myślenice, ul. H. Cegielskiego 1 - TELE-FONIKA KABLE SA - V115, V230 

    Nadarzyn - Scania Centrala 

    Nakło - Browar Krajan 

    Niechcice - Zakł. Przetwórstwa Owocowego NIECHCICE sp. z o.o. 

    Niepołomice - Firma Pharma-C-Food 

    Nieporęt, ul. Stanisławów 1 - BERICAP POLSKA Sp. z o.o. 

    Opole, ul. Marka z Jemielnicy 1 - NUTRICIA POLSKA 

    Ostrzeszów - Zakłady "POLLENA" 

    Pabianice - ZF Polfa 

    Pawłowice - Gminny Zakład Komunalny 

    Piaseczno, ul. Staropiwniczna - ESAROM INGREDIENS 

    Podłopień - Zakł. Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Tymbark 

    Polanica - Szpital Chirurgii Plastycznej ul. Wiejska 2 (V15) 

    Polkowice - Zakłady BALSERS 

    Poznań - Fabryka H.Cegielskiego - Wagony 305ad Intercity - 20 sztuk 

    Poznań - Fabryka VOLKSWAGEN - 4xV115 

    Prochowice, ul. Świerczewskiego 40- Browar VIFLING 

    Prochowice - Hotel DELFIN 

    Pruszków, ul. Ołówkowa 54 - HERBAPOL - V30 

    Radzymin - Motel DUET 

    Siemianowice Śląskie - ZOZ Stacja Dializ 

    Skierniewice - Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa 

    Strawczyn - Rozlewnia Wody Mineralnej "Sienkiewicz" 

    Stryków - Geant Magazyn centralny 

    Strzelno - SANPLAST- WYMYSŁOWICE -V30 

    Suwałki - Zakład ZPP Kemos 

    Szczecin, ul. Krakowska 67 - Apteka na Redzie 

    Świebodzice - Basen (2xV1380, 2xV460) 

    Świnoujście - Sanatorium "Bałtyk" 

    Tarnobrzeg - Zakłady chemiczne SIARKOPOL 

    Toruń - Zakład ZPP Kemos 

    Tyczyn, ul. Kielnarowa 440 - Zakłady Mięsne HERMAN Sp. z o.o. 

    Warka, ul. K. Pułaskiego 2 - WARWIN SA - V230 

    Warszawa - BELWEDER 

    Warszawa - Biurowiec Scansca , ul. Zajączka 9 

    Warszawa - Centrum IVECO 

    Warszawa - Hyatt Royal Regency Hotel***** 

    Warszawa - Zakłady Farmaceutyczne Zako-Farm 

    Węgrów - HOCHLAND 

    Wrocław - Hipermarket Auchan 

    Wrocław, Plac Orląt Lwowskich - FONTANNA (V460) 

    Wschowa, ul. Nowopolna - Rozlewnia wód - MARINO (3x V115) 

    Zakład w Chodzieży - OSM Czarnków 

    Zator - gm. Grabrzyce k/Krakowa - Wodociąg Miejski 

    Zielona Góra - Zachodnie Centrum Dystrybucji Wody Mineralnej

  • Ageing (aging) - Starzenie-odwrócona osmoza

    Zmiana właściwości fizycznych, chemicznych lub użytkowych materiału (membrany) w czasie, samorzutna lub spowodowana czynnikami zewnętrznymi.

  • Air gap - Przerwa powietrzna, luka powietrzna, szczelina powietrzna,

    Przy przędzeniu membran kapilarnych, rurowych i włókien kanalikowych metodą inwersji faz, techniką mokrą – odstęp od wylotu filiery (zob. spinneret) do powierzchni cieczy żelującej. W przypadku metody termicznej inwersji faz – odstęp pomiędzy filierą i powierzchnią cieczy chłodzącej. W przypadku otrzymywania membran płaskich metodą ciągłą – dystans od noża formującego do powierzchni cieczy żelującej. W procesie AGMD – szczelina powietrzna pomiędzy powierzchnią membrany po stronie destylatu a płytą chłodzącą. 

  • Anchored (bound) carrier - Przenośnik związany

    Grupa funkcyjna, związana chemicznie z materiałem membrany, ułatwiająca transport jednego ze składników.

  • Anion-exchange membrane - Membrana anionowymienna

    Membrana posiadająca ładunek dodatni wynikający z dysocjacji grup jonowych związanych kowalencyjnie z łańcuchem polimeru, umożliwiająca transport wolnych anionów.

  • Anisotropic (asymmetric) membrane - Membrana anizotropowa (asymetryczna)

    Membrana zawierająca dwie lub więcej warstw z tego samego materiału, lecz o różnej morfologii i przepuszczalności; o właściwościach transportowych i separacyjnych decyduje cienka warstwa naskórkowa (aktywna).

Tagi