Każde rozpuszczone w wodzie zanieczyszczenie, które może powodować chorobę nowotworową.
-
Karcynogen
-
Klarować
Oddzielanie osadu od macierzystej cieczy poprzez przemywanie woda.
-
Kanalizacja
Rurociąg do zbierania i odprowadzania ścieków ze źródeł indywidualnych do rur prowadzących do oczyszczalni ścieków.
-
Koloidy
Materia o bardzo małej wielkości cząsteczek w zakresie 10-5 do 10-7 cm średnicy.
-
Katalizator
Związek chemiczny przyśpieszający reakcje, ale nie biorący bezpośredniego udziału w tej reakcji.
-
Katoda
Miejsce w procesie elektrolizy, gdzie kationy w roztworze są neutralizowane przez elektrony które otaczają powierzchnie lub wchodzą w powtórna reakcje z wodą.
-
Kation
Dodatnio naładowany jon, powstały w wyniku dysocjacji cząsteczek w roztworze.
-
Kapilarne zjawisko
Woda podnosząca się w obiektach o małym wymiarze charakterystycznym (np. rurki kapilarne). Wynika to z sił adhezji, kohezji i napięcia powierzchniowego.
-
Kapilarne membrany
Membrany o grubości około ludzkiego włosa, używane do nanofiltracji, ultrafiltracji i mikrofilatracji.
-
Kapilarna strefa
Obszar w glebie nad poziomem wody gruntowej, gdzie woda może się lekko podnosić w wyniku sił kohezji w czasie zjawiska kapilarnego.
-
Koagulacja
Stabilizacja cząsteczek koloidalnych poprzez dodanie reaktywnych związków chemicznych zwanych koagulantami. Dzieje się to poprzez neutralizacje ładunków.
-
Koalescencja
Łączenie się cząstek fazy rozpuszczonej (kropli cieczy lub pęcherzyków gazu) w większe.
-
Kwaśny deszcz, kwaśna woda
Deszcz o niskim pH wynikającym z reakcji zachodzących w powietrzu związków takich jak np. kwas siarkowy.
-
Kwasowość
Ilościowa zdolność wody do neutralizacji zasady, wyrażona w ppm lub mg/L ekwiwalentu węglanu wapnia. Określa to ilość obecnych atomów wodoru. Jest ona zwykle mierzona poprzez miareczkowanie z użyciem standardowego roztworu wodorotlenku sodu.
-
Kondensat
Woda uzyskana w wyniku skondensowania pary wodnej.
-
Konsumpcyjne zużycie wody
Woda pochodząca z dostępnych systemów dostarczania wody bez zwrotu do odbiorników; woda używana w produkcji, rolnictwie, i przygotowywaniu żywności.
-
Kryteria jakości (wód podziemnych)
Zakresy dopuszczalnych stężeń substancji występujących w wodzie oraz zakresy cech umożliwiające dokonanie oceny jakości wody. K. j. wody mogą być natury fizycznej, chemicznej, mikrobiologicznej, organoleptycznej. Podstawowych k. j. wód dostarczają normy jakości wody oraz przepisy sanitarne i przemysłowe. Najbardziej rozbudowane są k. j. wód pitnych, których w obecnie obowiązujących w Polsce przepisach sanitarnych jest 43 (bez kryteriów bakteriologicznych). K. j. wód powierzchniowych i podziemnych, stosowane przy ich klasyfikacji, różnią się nieco między sobą ze względu na często różne użytkowanie tych wód. Przy ocenie jakości wód podziemnych, bywają stosowane również inne kryteria np. trwałości składu wód lub podatności ich na zanieczyszczenia. [Słownik hydrogeologiczny, PIG 2002, Warszawa].
-
Korozyjność
Zdolność wody do rozpuszczania i rozkładania pewnych substancji, szczególnie metali.
-
Komora fermentacyjna
Zamknięty zbiornik do oczyszczania ścieków, w którym pobudzany jest rozwój bakterii w celu rozłożenia materii organicznej.
-
Kanalizacja ciśnieniowa
System rur w których woda, ścieki lub inne ciecze są pompowane na większą wysokość.