Woda uzupełniająca lub inaczej dodatkowa (wg PN-EN 12952-12 i 12953-10: woda dodatkowa) – woda wykorzystywana do wyrównania strat wody i pary w systemie.
-
Woda uzupełniająca kocioł
-
Woda kotłowa
Woda kotłowa – woda znajdująca się wewnątrz kotła.
-
Wymagania dla wody chłodniczej Wg VDI 3803
Wymagania dla wody chłodniczej Wg VDI 3803
Wskaźnik Jakości Wody
Jednostka
Materiał mający kontakt z wodą
Stal Węglowa i Metale Kolorowe1)
Stal węglowa, inne metale powlekane
Tworzywa sztuczne, stal Cr-Ni-Mo
Wymagania ogólne
Woda klarowna, bezbarwna, bez zawiesin
Odczyn pH2)
-
7,5-8,5
Ogólne zasolenie
mg/l
< 1800
< 2100
< 2500
Przewodnictw o elektryczne
µS/cm
< 2200
< 2500
< 3000
Wapń
mg/l
> 20
-
Twardość węglanowa
°dH
<4
Twardość węglanowa przy stabilizacji chemicznej3)
°dH
< 20
Chlorki4)
mg/l
< 200
< 250
< 400
Siarczany4)
mg/l
< 325
< 400
< 600
Utlenialność (KMnO4)
mg/l
< 100
Liczba bakterii w 1ml
-
Możliwie < 100005)
1) Instalacja mieszana
2) Przy stosowaniu chemikaliów kondycjonujących optymalna wartość pH może leżeć poza podanym zakresem
3) Stabilizacja przy użyciu fosforanów organicznych i środków dyspergujących, w zależności od działania stabilizującego możliwe również wyższe stężenie
4) Przy stosowaniu inhibitorów dopuszczalne są w szczególnych przypadkach wyższe stężenia (zalecana kontrola korozyjności)
5) W razie wzrostu liczby bakterii ponad 100000/ml konieczne jest zastosowanie biocydu (dawki uderzeniowe)