Klasyfikacja twardości wody w Polsce zestawienie
Dodano 02-01-2015 przez Jacek Gąsiorowski
Twarda woda to ta, która zawiera dużą ilość jonów wapnia i magnezu. Twardość możemy podzielić na węglanową (przemijającą) i niewęglanową (trwałą).
Suma tych twardości daje nam twardość ogólną. Twardość może być wyrażana w kilku skalach: niemieckiej, francuskiej, angielskiej, w ilości milivali jonów Ca2+ na litr albo ilości miligramów CaCO3 w litrze wody.
W Polsce ogólna twardość wody przeznaczonej do spożycia według norm może zawierać się w przedziale 60-500 mg CaCO3/l (6-50°fH – stopni francuskich lub ok. 3-28°dH – stopni niemieckich). Za wodę miękką przyjmuje się taką wodę, która zawiera nie więcej niż 140 mg CaCO3/l (czyli 14°fH lub 8°dH). W Polsce średnia twardość wody, to kilkanaście stopni niemieckich. Informację o twardości wody znajdziemy u dostawcy (np. na stronach internetowych lokalnych wodociągów). Jeżeli mamy wodę z własnego ujęcia, chcąc sprawdzić jej twardość
(i inne własności), należy ją oddać do badania lub samodzielnie wykonać test twardości za pomocą testera (tzw. tester kropelkowy da nam wystarczająco dokładny wynik).
Twardość wody |
PPM (mg/l) |
GPG ziaren na galon (Stany Zjednoczone) |
°dH niemiecka twardość |
°fH francuska twardość |
Bardzo miękka | 1-70 | 1.0 - 4.2 | 1.0 - 4.0 | 0.1 - 7.0 |
Miękka | 71-125 | 4.3 - 7.2 | 4.1 - 7.9 | 7.1 - 12.5 |
Średnio twarda | 126-250 | 7.3 - 22 | 8.0 - 14 | 12.6 - 25 |
Twarda | 251-500 | 23 - 30 | 15 - 21 | 25.1 - 50 |
Bardzo twarda | 501 i więcej | 31 i więcej | 22 i więcej | 51 i więcej |
Twardość wody w Polsce
Jak pozbyć się problemu wynikającego z twardej wody są dwa rozwiązania i oba przynoszą oczekujący efekt linki poniżej:
1. System zmiękczania wody jonitowy regenerowany solą.
2. System inicjujący impuls elektryczny do przepływającej wody.