Jakie są najlepsze filtry do wody pitnej? Czysta woda w domu.

Dodano 24-02-2018 przez Jacek Gąsiorowski

Woda jest absolutnym fundamentem życia każdego człowieka. Oprócz oczywistych właściwości nawadniających nasze ciało ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie oraz jakość życia. Dlatego też czysta, zdrowa woda powinna być warunkiem koniecznym dla każdego z nas. Zadbaj o siebie i swoich bliskich i korzystaj z uzdatnionej wody do picia w Twoim domu dzięki najwyższej jakości filtrom. Pamiętaj, pijąc czystą wodę kupujesz sobie przysłowiową polisę na życie. 


W obecnych czasach, gdzie znaczna większość społeczeństwa ulega wszechobecnym wpływom konsumpcjonizmu wielu z nas zapomina o tym, co powinno mieć nadrzędną wartość - nasze zdrowie. Telewizory wielkości sypialni, najnowsze telefony z funkcjami, których często nawet nie używamy, i setki innych rzeczy, które umilają nam życie. Zadajmy sobie więc istotne pytanie - ilu z nas ma smartfona? A teraz zadajmy kolejne - ile osób uzdatnia wodę w swoim domu? No właśnie, dysproporcja jest wręcz przygniatająca. Nie twierdzę, że wszyscy powinniśmy pozbyć się telefonu - sam taki posiadam, ale czy nasz organizm nie powinien być dla nas przynajmniej równie istotny? 

Wielu z nas zwyczajnie nie zdaje sobie z sprawy z tego jaką wodę spożywamy. Żyjemy z dnia na dzień, myśląc o wodzie jedynie w kontekście jednego z współczynników naszej codzienności. W przyrodzie praktycznie nie istnieję coś takiego jak woda chemicznie czysta. Sieci wodociągowe odpowiedzialne za uzdatnianie wody dla konsumentów zapewniają, że woda płynąca z naszych kranów jest całkowicie bezpieczna. Nawet jeśli jest ona stale kontrolowana po filtracji i jest zgodna z normą wody pitnej, to po przepływie poprzez zarośnięte rurociągi od twardej wody jej właściwości diametralnie się zmieniają.  


Tak wyglądają w większości rurociągi, którymi woda płynie do konsumenta.


Warto również brać pod uwagę ingerencje bakterii, z którymi zmagają się na co dzień eksploratorzy stacji 

uzdatniania wody. 

Oczywiście robią oni wszystko co w swojej mocy, aby żaden z wirusów nie przedostał się do wody i  ze swojego zadania wywiązują się zazwyczaj wzorowo. 

Co jednak jeśli niebezpieczne bakterie znajdą się w naszych rurach, a w konsekwencji w naszych organizmach? W tym miejscu pozwolę sobie przytoczyć sytuację z 1993 roku. Wówczas w amerykańskim mieście Milwaukee, w stanie Wisconsin doszło do największego w historii Stanów Zjednoczonych skażenia wody pitnej. Stacja uzdatniania wody - The Howard Avenue Water Purification Plant została zanieczyszczona bakteriami Cryptosporidium. W czasie dwóch tygodni bakteria sprawiła, że 403 tysiące mieszkańców Milwaukee (z całkowitej liczby 1.61 miliona mieszkańców) cierpiało na bóle brzucha, gorączkę, problemy żołądkowe czy odwodnienie. Aż 104 osoby zmarły wskutek ingerencji bakterii. Tragedii można było zapobiec, gdyby instalacja była zabezpieczona.



Jak sprawa ma się z wodami butelkowanymi, które codziennie w astronomicznych liczbach lądują w naszych koszykach zakupowych? Otóż w Polsce istnieją setki pseudorozlewni ogłaszających, że produkują wodę mineralną. W rzeczywistości skład dużej większości z nich jest zbliżony do wody wyjściowej z wodociągu. 
Technologie filtracyjne są takie same a na domiar tego stacje mają większy reżim kontroli produktu(wyprodukowanej czystej wody), woda która wychodzi z dużych wodociągów praktycznie jest badana co pare dni. 


Jeżeli byśmy pominęli sieć transportową tłoczna z wodociągów i butelkowali wodę tak jak rozlewnie wód mineralnych to dużej różnicy by nie było. Z reguły w dużych wodociągach dodaje się utleniaczy - dezynfekanta, który zmienia smak i zapach. Dlatego też między innymi warto te związki usunąć na swoich domowych filtrach. 
Ponadto nie mamy jednoznacznej pewności czy woda z danego źródła jest krystalicznie czysta, gdyż jej skład jest zmienny. Co więc z tymi, które szczycą się dużym nasyceniem minerałów, które w istocie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu? Należy pamiętać, że minerały znajdują się przede wszystkim w pokarmie - woda nie jest jedynym ich źródłem. 



W dobie technologicznego rozwoju mamy możliwość korzystania z systemu, który zapewni nam dostęp do najczystszej dostępnej formy domowej wody pitnej.

Mowa o hiperfiltracji, która wykorzystuje naturalny proces osmozy - działa na zasadzie dokładnego sita poprzez przenikanie roztworów posiadających większe stężenie, do miejsc z mniejszym stężeniem, czyli zupełnie odwrotnie niż w naturze. 

Technologia ta gwarantuje najskuteczniejsze uzdatnianie wody umożliwiając usunięcie z wody cząsteczek nawet tak małych jak pojedyncze jony. Poprzez membranę osmotyczną jesteśmy w stanie zabezpieczyć się przed ingerencją jakichkolwiek bakterii i wirusów.

Bierze się to stąd, że membranowe otwory mają rozmiar około 0,0006~1 mikrona, bakterie 0,2-1 mikrona, a wirusy 0,02-0,4 mikrona. Tym samym półprzepuszczalna błona membrany pozostawia wszystkie zanieczyszczenia po jej drugiej stronie.

 

    

 


 


Poza oczywistymi korzyściami w postaci ochrony naszego organizmu przed destruktywnym wpływem związków rakotwórczych, metali ciężkich, farmaceutyków czy wyżej wspomnianych bakterii i wirusów, zyskujemy szereg innych atutów.
Korzystając z wody po osmozie podnosimy walory smakowe gotowanych potraw. Czysta woda intensyfikuje zapach oraz smak napojów. Nasze naczynia oraz sprzęt kuchenny jest wolny od białego nalotu, który osadza się poprzez ingerencje twardej wody. Przefiltrowana woda jest zalecana do higieny osobistej, a jej koszty są kilkadziesiąt razy tańsze niż w przypadku wody butelkowanej (0,07 zł / litr). 


 


Na temat systemu odwróconej osmozy powstało wiele mitów, które jednak nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Najczęstszym z nich to ten, który mówi, że z technologii odwróconej osmozy woda nie nadaje się do spożycia. Nic bardziej mylnego. Woda produkowana przez odwróconą osmozę ma znamiona najczystszej wody na Ziemi - wody deszczowej. W czasach dzisiejszych woda ta traci swoją naturalność poprzez działalność przemysłową człowieka i oddziaływanie metali ciężkich. W ciągu ostatnich 40 lat przeprowadzono wiele badań dotyczących wpływu odwróconej osmozy na organizm człowieka - nigdy nie udokumentowano jakichkolwiek negatywnych skutków picia takiej wody. 
Woda z odwróconej osmozy domowej to najdokładniejsza dostępna metoda uzdatniania wody do picia i przygotowywania posiłków. System zatrzymuje około 96% z całości substancji znajdujących się w cieczy dając Tobie i Twojej rodzinie krystalicznie czystą wodę. Zadbaj o zdrowie i odwiedź nas we Wrocławiu. Nasi specjaliści z bogatym doświadczeniem pomogą Ci w dobraniu odpowiedniego systemu. 

 
e-mail:   adrian@wigo.pl  telefon: 535-202-101                biuro@wigo.pl  telefon: 669-061-616 


 

Więcej czytaj na temat osmozy link przeniesie Cie na stronę z opisem RO

Tagi

Masz pytanie?
Szukasz porady,
lub konsultacji?

Szybki kontakt

Zapraszamy do
naszego salonu
wystawienniczego:

Wrocław

ul. Nowowiejska 71

Słownik pojęć
o tematyce
technologii wodnej